2017. április 7., péntek

Modulbővítés. Notebook billentyűzet

A laptop billentyűzet használata - modulcsere
Háttérvilágítás nélküli laptop billentyűzet

Klaviatúra, laptop billentyűzet - De előbb a modulokról!

Felhasználói vélemény szerint tudni érdemes, hogy a hordozható business számítógépek esetében a modul beépítéséhez és cseréjéhez az újabb típusoknál  már csak a gép alsó fedelét kell leszedni, ami maximum 3 mozdulat, csavar nincs. A régebbi modelleknél van csavar, esetleg több kisebb fedlap, de még mindig nem kell kiszedni a billentyűzetet sem a memória vagy az SSD modulcsere miatt, maga a beavatkozás technikai analfabétáknak sem tart tovább, mint ameddig egy 5 éve nem frissített Windows betöltődik egy tíz éves laptopra.

Szemléletes és személyes példa, hogy amikor bővítéshez memóriát vettem a laptopomba a szervizben, gyorsan bepróbáltam a gépbe ott a helyszínen. A mutatvány a notebook újraindulásáig az új modullal két percig sem tartott. Vállalati környezetben is faragtunk már rá azzal többször, hogy berendelt memóriával nem állt fel a gép, bármennyire kompatibilis is volt papíron. A notebookok olykor kicsit válogatósak. Az SSD csere is ugyanúgy megvan pár perc alatt, mint mondjuk egyes consumer gépek esetén, ahol az alaplap alján van a HDD vagy SSD és a vidókártya helye, de az alaplapot kompletten ki kell venni fölülről és a fedlapot esetleg már nem tudjuk visszarakni a táskagépre.

Az elmúlt években 16GB RAM alatt mindig a memória volt a korlát, 16GB-tal 50-60%-on jár a proci 75% a foglalt a fizikai memória és nem nagyon kell virtuális memória. Akinek kell a GPU grafika a laptopra vagy tabletre, szerintem külső VGA bay-ben ésszerűbb gondolkozni, mint gamer laptopban. Mindez arról jutott eszembe, hogy a laptopcafe.blog.hu portálon olvasott szakmai írás sok szempontból jó, de nem mindenhol nevezném szakszerűnek, mert egy normálisan működő számtech cégtől nem kerül ki úgy gép, hogy a céges rendszer marad, a meghajtókat általában átgyalulják, így aztán új laptopunk kiválasztásakor valószínűleg alaposan felmérjük a dizájnt, az akkumulátor és a laptoptöltő által biztosítható élettartamát, ám mi a helyzet a klaviatúrával? Világos, hogy a gyártó hatalmas energiát fektet a billentyűzet külső megjelenésébe, miközben minden notebook rendelkezik szabványos QWERTY szerkezettel. 

Fontos a billentyűk formáját és a felület anyaga


Én mindig ügyelek arra, hogy a billentyűk konkáv alakúak legyenek, hogy az ujjaim kényelmesen elhelyezkedjenek rajta és könnyen megtaláljam a billentyűk peremét rápillantás nélkül - ebben segít az F és a J gombokon található kis horony, amelyet érzékel ujjbögyünk. Fontos továbbá, hogy a billentyűzet alatti területen mindkét csuklóm kényelmesen elférjen. Ha a kezem a laptop peremén függ, a váll izmainak kell felemelni a karomat gépelés közben, ami  vállfájdalmakhoz vezethet.

A számítógép biztonságos felhasználásának iránymutatásai

Eszerint a billentyűzeten kell egy 18 és 19 mm közti távolság legyen egy gomb középpontjától a következő középpontjáig. A billentyűsorok közti távolság pedig 18 és 21 mm között kell legyen. Ahogy Erdélyben mondják a "hogy" használata nélkül. A legtöbb notebook ezekkel a standard méretekkel rendelkezik, mindössze néhány olyan laptopot találtunk, melyek kivételnek számítanak a maguk 18 mm alatti billentyűtávolságukkal. Ilyenkor a karcsú női kacsók jutnak előnyhöz. Gorombakovácsok hátrányban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése